U heeft er ongetwijfeld over gehoord of kent iemand in Uw omgeving die ze heeft: implantaten. In de volksmond ook wel ‘klikgebit’ genoemd, omdat het gebit op deze implantaten vastklikt.

Wat is een implantaat?: U kunt een implantaat vergelijken met een kunstwortel die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Het implantaat wordt meestal gemaakt van titanium en heeft een keramische buitenlaag. Dit zijn beide materialen die het lichaam niet afstoot. Tegenwoordige tandheelkundige implantaten hebben een doorsnee van zo’n 3 tot 4 millimeter en zijn 10 tot 16 millimeter lang.
Wanneer worden implantaten toegepast?: Meestal wordt niet voor iedere tand een implantaat geplaatst. Om een kunstgebit goed te kunnen dragen worden er meestal twee en soms vier implantaten geplaatst. Implantaten in de onderkaak komen veelvuldig voor. Zelden worden in de bovenkaak implantaten geplaatst.
Een implantaat wordt vaak toegepast als het vervaardigen van een normale prothese wel gaat, maar niet (meer) het gewenste resultaat geeft. Bij langdurig dragen van een kunstgebit blijft met name de onderkaak slinken. De onderkaak wordt minder hoog en Uw kunstgebit gaat steeds losser zitten.
Bij een controlebezoek kan beoordeeld worden of vervanging of aanpassen van Uw prothese een optie is. Als daar geen sprake van is en de onderkaak te laag is om een goed functionerende prothese op te vervaardigen kunnen wij U doorverwijzen naar een tandarts-implantoloog of kaakchirurg om de mogelijkheden van implantaten te onderzoeken.
Bij bijna iedereen is het mogelijk om implantaten te plaatsen, al gelden er wel een aantal voorwaarden om een goed resultaat te kunnen realiseren.
Zo moet er bijvoorbeeld genoeg kaakbot aanwezig zijn om de implantaten in te verankeren. Bovendien is het van belang dat het kaakbot en tandvlees gezond is.
Als U instemt om implantaten te laten plaatsen dan verwijzen wij U schriftelijk door naar een van de tandarts-implantologen waar wij mee samenwerken.

Hoe gaat het in zijn werk? Met onze verwijzing naar de tandarts- implantoloog zorgt deze ervoor dat er eerst een röntgenfoto van Uw kaak wordt gemaakt. Met deze foto en een gezondheidsvragenlijst wordt er een machtiging (toestemming) aangevraagd bij Uw zorgverzekeraar. Zodra deze machtiging is goedgekeurd kan er begonnen worden met de behandeling.
De behandeling voor een klikgebit bestaat uit 2 stappen; de tandarts-implantoloog plaatst bij U de implantaten en neemt de nazorg voor zijn rekening voor wat betreft het inhelen van de implantaten. Zodra de implantaten vastgegroeid zijn in de kaak, verwijst de tandarts-implantoloog U door naar de tandprotheticus zodat deze kan beginnen met de vervaardiging van de prothese.

Zodra bij U de implantaten goed vastgegroeid zijn, blijven deze normaal gesproken voor de rest van Uw leven zitten. Het klikgebit zelf is natuurlijk wel onderhevig aan gebruikelijke slijtage en zal eens in de zoveel tijd gecontroleerd, aangepast danwel vervangen dienen te worden. Hiervoor hoeft U dan niet meer naar de tandarts-implantoloog, maar kunt U direct bij ons terecht.