Een nieuw kunstgebit

Krijgt u voor het eerst een gebitsprothese of heeft u een nieuwe gebitsprothese nodig? Voor een vakkundig advies over uw nieuwe gebitsprothese bent u bij Tandprothetische praktijk Volgers in Culemborg aan het juiste adres. Uw nieuwe gebitsprothese wordt vakkundig aangemeten tijdens een pijnloze behandeling. Wij zorgen ervoor dat de prothese perfect past en geven u weer een stralende lach.

Behandelingen

De behandeling voor het aanmeten van een nieuwe volledige prothese bestaat gewoonlijk uit een vijftal zittingen. Tijdens de eerste afspraak worden er afdrukken gemaakt bij u. Dit zijn de zogenaamde eerste of voorlopige afdrukken. Wij maken uit deze afdrukken gipsmodellen, waarop vervolgens ‘individuele lepels’ worden gemaakt. Individuele lepels zijn zoals de naam al zegt individueel voor u op maat gemaakt. Ze dienen ervoor om de uiteindelijke pasvorm van de prothese vast te leggen. Met deze lepels worden tijdens de tweede zitting weer afdrukken gemaakt. Uit de individuele lepels worden de definitieve gipsmodellen gemaakt. Deze definitieve gipsmodellen zijn de modellen waar uiteindelijk de prothese op afgeperst wordt. Op deze definitieve modellen worden er vervolgens beetplaten vervaardigd. De beetplaten worden in de derde zitting gebruikt om de beet te bepalen. Hierbij kijken we naar hoe u dichtbijt en naar de stand van de tanden zoals ze moeten komen te staan in de uiteindelijke prothese. Tevens worden er tijdens deze zitting de tanden uitgezocht. Zaken als kleur, vorm en uw persoonlijke wensen worden op dit moment besproken.

Met de informatie uit de beetbepaling kunnen we aan de slag om de prothese op te stellen in was. Deze wasopstelling  of pasprothese wordt tijdens de vierde zitting gepast. Op dit moment kunnen we kijken of wij alles goed opgemeten hebben en niet geheel onbelangrijk of u het mooi vindt! Als het nodig is kunnen we op dit moment nog aanpassingen doen aan de pasprothese.

Als alles in orde is kan de prothese worden omgezet in kunststof en wordt deze de vijfde zitting bij u geplaatst. Een week tot 14 dagen na de plaatsing wordt er nog een controle afspraak gemaakt. Zoals u kunt lezen is het maken van een prothese ondanks alle moderne materialen en apparatuur nog steeds een arbeidsintensief en ambachtelijk proces.

Immediaat of noodprothese

In sommige gevallen wordt er besloten om een prothese te maken op het moment dat u nog tanden in uw mond hebt staan. We spreken dan van een immediaatprothese. De prothese wordt dan bij geplaatst door uw tandarts zodra de laatste tanden en/of kiezen zijn getrokken. U loopt dus nooit zonder tanden. Het aantal zittingen voor het vervaardigen van zo’n immediaatprothese is minder. Er worden eerste afdrukken gemaakt en soms beet bepaald mits noodzakelijk. Omdat u nog tanden en/of kiezen in uw mond heeft kan een immediaatprothese bijvoorbeeld niet gepast worden. Hoogstens kunnen we u laten zien hoe het ongeveer zal gaan worden. Een immediaatprothese is eigenlijk een tijdelijke prothese om de tijd te overbruggen van het trekken van uw tanden en/of kiezen en het terugslinken van uw kaak. Na het trekken zal de kaak gaan slinken en de prothese na verloop van tijd wat losser gaan zitten. Dit is een volstrekt normaal verschijnsel. Wij kunnen gedurende het slinkingsproces de prothese enkele malen opvullen (rebasen) zodat de pasvorm wat geoptimaliseerd wordt, maar ongeveer een jaar na het trekken van de laatste tanden en/of kiezen moet er eigenlijk een hele nieuwe prothese gemaakt worden.

Vergoedingen

Onze tandprothetische praktijk is gecertificeerd en gecontracteerd* met bijna alle zorgverzekeraars binnen Nederland. De volledige prothese wordt hierdoor bijna in alle gevallen voor 75 % vergoed vanuit de basisverzekering. Heeft u nog een aanvullende verzekering? Dan bestaat de kans dat u een nog hogere vergoeding heeft. Voorafgaand aan elke behandeling wordt er gekeken naar de kosten en vergoeding zodat u nooit voor onverwachte verrassingen komt te staan.

* Doordat wij een contract hebben met bijna alle zorgverzekeraars binnen Nederland, bestaat de kans dat u bij benadering van uw zorgverzekeraar automatisch wordt doorverwezen naar onze praktijk. Door deze samenwerking met uw zorgverzekeraar heeft u recht op de voor u gunstigste vorm van vergoeding!

Neem contact met ons op voor een kosteloos en vrijblijvend adviesgesprek